Diabetes

Een metabole ziekte is een medische stoornis die de chemische reacties aantast die zich normaalgezien in de cel voordoen. Zo wordt vooral de energieproductie in de celkernen aangetast.

Diabetes is een chronische ziekte die ontstaat wanneer de pancreas onvoldoende insuline produceert of wanneer het lichaam niet in staat is de geproduceerde insuline doeltreffend te gebruiken. Dat resulteert in een hoog suikergehalte in het bloed (glycemie), ook wel hyperglycemie genoemd. Symptomen van een insulinetekort zijn: overmatig plassen (polyurie), dorst (polydipsie), constante honger, gewichtsverlies, aantasting van het gezichtsvermogen en vermoeidheid. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal diabetes in 2030 de zevende belangrijkste doodsoorzaak ter wereld zijn.

Er bestaan twee types diabetes: type 1-diabetes en type 2-diabetes, waarbij type 2-diabetes 90% van alle wereldwijde gevallen van diabetes vertegenwoordigt. Deze aandoening hangt in grote mate samen met overgewicht en een gebrek aan beweging. Tot voor kort kwam dit type diabetes enkel voor bij volwassenen, maar nu wordt het ook vastgesteld bij kinderen. Type 1-diabetes (vroeger ook insulineafhankelijke diabetes of jeugddiabetes genoemd) wordt gekenmerkt door een compleet gebrek aan insulineafscheiding. De exacte oorzaak van type 1-diabetes is niet gekend, maar ze omvat waarschijnlijk verschillende factoren.

Lilly is reeds 90 jaar nauw betrokken bij de bestrijding van diabetes en ligt aan de basis van drie beslissende innovaties: in 1923 is Lilly het eerste laboratorium om dierlijke insuline op industriële schaal te produceren; in 1982 lanceert Lilly de productie van de eerste humane insuline door middel van gentechnologie; en in 1996 wordt er weer een sprong voorwaarts gemaakt met de commercialisering van het eerste insulineanaloog.