EFPIA Disclosure Code

De farmaceutische sector in Europa heeft zich ertoe verbonden zijn financiële relaties met gezondheidsverstrekkers (HCP’s) en gezondheidsorganisaties (HCO’s) openbaar te maken door de invoering van de EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) Disclosure Code (bekendmakingscode). Deze code werd ook opgenomen in de codes van de Belgische en Luxemburgse verenigingen van de geneesmiddelenindustrie, respectievelijk Pharma.be en APL.

De allerbeste klinische praktijken vereisen de input en expertise van verschillende groepen: klinisch specialisten, patiëntenorganisaties, academici, gezondheidsorganisaties en fabrikanten van nieuwe geneesmiddelen en medische technologie. De samenwerking tussen de farmaceutische industrie en deze deskundigen levert drie grote voordelen op:

  1. Ze maakt de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen mogelijk;
  2. Ze bevordert initiatieven voor gezondheidsvoorlichting die van vitaal belang zijn voor een correct gebruik van geneesmiddelen;
  3. Ze verschaft inzicht in de mening van patiënten over de huidige behandelingen en in de onvervulde medische behoeften.

Raadpleeg de bekendmaking: