Gebrek aan groeihormoon

Groeihormoon is een hormoon van het endocriene systeem dat wordt afgescheiden door de hypofyse en dat zorgt voor het langer worden van de pijpbeenderen en daardoor voor een evenwichtige groei. Een gebrek aan groeihormoon is het gevolg van een ontoereikende hypofyseafscheiding. Het is een ziekte die op elke leeftijd kan voorkomen, maar ze heeft de grootste impact op kinderen, bij wie ze een groeivertraging kan veroorzaken en daardoor leidt tot een kleine gestalte en een vertraging in de botontwikkeling.

Een tekort op volwassen leeftijd kan voorkomen als gevolg van een tumor van de hypofyse, de behandeling van die tumor (chemotherapie, bestraling) of een beschadiging van de hypothalamus of de hypofyse (ongeval, bevalling met necrose van de hypofyse of het syndroom van Sheehan). Het kan ook volgen op een tekort dat tijdens de kindertijd ontdekt werd. Het is ook mogelijk dat de oorzaak van het groeihormoontekort nooit wordt gevonden.

Verschillende andere aandoeningen gaan gepaard met een groeihormoontekort: het syndroom van Turner, chronische nierinsufficiëntie en kinderen die klein voor de zwangerschapsduur worden geboren (SGA, Small for Gestational Age), als gevolg van een foetusgroeivertraging.